Nikotin yerine ne koyalım?

Nikotin yerine ne koyalım?Yenigün, 19.02.2011,

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=koseyazilari&yazarID=154&yaziID=19572
Yenigün, 19.02.2011, Nur YILMAZ
 
İnsanların sigara içmeyi sürdürmelerinin tek bir sebebi nikotin bağımlılığı…
Ne yazık ki milyonlarca insan aşırı miktarlarda sigara tüketmekte…
Olayın acı tarafı da bu insanların büyük bir bölümünün genç nüfus olması…
Gençleri ele aldığımızda; Alkol ve sigara tüketimi bir sosyo-.ekonomik, çevre ve halk sağlığı sorunudur…
Sigara bağımlısı gençlerin, bu maddelerin etkilerine, ruhsal olarak gereksinim duyduğu anlamına da geliyor. Ayrıca, sigara nedeniyle oluşan üretim kaybı ve sağlık harcamaları milyarlarca lira tutuyor,
Sigaranın sağlığa olumsuz etkilerini hepimiz biliyoruz ve ben tekrar tekrar bunu sıralamayacağım.
Sigara alışkanlığından 60 yaşından önce kurtulma oranı yüzde 50’nin altında olduğu için, bir gayret gösterip bu orana dahil olalım…
 
Sigarayı bırakmak için öncelikle;
Kararlı olmak ve bir hazırlık dönemi yaşamak gerekli. Kendinizce bir tarih belirleyin ve bu tarihte sigarayı terk edin. Ve sigara içmemeyi özendirin. Evinizde, kül tablalarını ortadan kaldırın. Sigara içilmez uyarıları asın. Sigara içmenizin nedenlerini ve bırakma sebebinizi iyice düşünün ki kararlı olmanıza katkıda bulunsun…Bırakamam karamsarlığını atın. Tabiî ki ilk günler zor geçer…Ama sakın dönmeyin…Sigarasız sağlıklı yaşamı düşünün. Ve hayatınıza renk katacak yeni etkinlikler keşfedin.
Kritik günleri atlatmak önemlidir.Sigara bıraktığınız günü takip eden 14 gün kritik günlerdir. Karşılaşacağınız güçlüklerle nasıl başa çıkabilirsiniz? İşte bu önemli…İlk olarak 14 gün, hep ilk gün gibi değerlendirilmelidir. Vücuda nikotin girişi durduğun da, bir süreç başlar ve bu süreçte ;
Dayanılmaz sigara içme isteği-dürtüsü, sersemlik hali, uyku bozukluğu, iştah artması ve kilo alma, sinirlilik, stres, huzursuzluk, tedirginlik, depresyon, nikotin krizleri’ gibi birçok sıkıntı yaşanır.
Bu süreç, nikotinsizliğe vücut alışana kadar sürer. Bu sıkıntılar yüzünden sigarayı bırakan kişilerin güçlü iradeye sahip olması gereklidir ki, motivasyonu zayıflayarak, sigaraya dönüş yapılmasın.
 
Sigarayı bırakmada ilk gün önerileri;
Su ve meyve suyu için…Yürüyüşe çıkın, alışverişe çıkın, sigara içmeyen dostlarınızı ziyaret edin…
Banyo-duş yapın. Sigaranın zararlarını anlatan yayınları okuyun, Sigarayı niçin bıraktığınızı düşünün ve kendinizi ödüllendirin. Sıcak bitkisel çay için. Su için. Şekersiz çiklet çiğneyin. Çiğ sebze ve meyve yiyin.
Yürüyüş-egzersiz yapın. Dayanılmaz sigara içme isteği geldiğinde, 5 dakika bekleyin. Burnunuzdan derin nefes alın-verin. Bunu 5 kez tekrarlayın. İstek geçecektir. Bu süreci geçtiğinizde iyileşme belirtileri yavaş yavaş belirecektir…
Bunlar; 8 saat sonra vücudunuzda oksijen artışı olur. 2 gün sonra tüm nikotin ürünleri vücudunuzdan atılır… Tat ve koku alma duyularınızda düzelme başlamıştır. Akciğerleriniz düzelmektedir. Bir yıl sonra kalp krizinden ani ölüm riskiniz, yarı yarıya azalır. Daha sonraki günlerde ise vücudumuzdan hızlı bir şekilde sigaranın izlerini silmeye başlarız…
Yalnız tehlikeli durumlara dikkat çekmek istiyorum…Sigara içmenizi dürten durulmalara hazırlıklı olalım… Bu dürtüler; Gerginlik ve sinirlilik, öfke…Yemek sonrası ve çay, kahve içme anları… Sıkıntı ve üzüntü, stresli olma (aslında, sigaranın içindeki nikotinin stres yaratıcı bir etken olduğunu unutmayın). Başka tiryakilerle birlikte olma… Alkol alma ve sigara ikramı…Mutsuzluk …Araba kullanma …Özel kutlamalar ve tatil …
 
Peki nikotin yerine ne koyalım?
Mutluluk ve stresten uzak bir yaşam, pozitiflik ve hayata bağlılık, spor, sağlıklı beslenme alışkanlıkları
Eğer yine de kurtulamıyorsanız en son önerimiz de nikotin ajanlarıdır…
Nikotin yerine ne koyabiliriz?..Bunlar; Nikotin Sakızı, Nikotin Deri Bandı, (Nikotinin deri yoluyla alınmasını sağlar.) Nikotin Burun Spreyi, Nikotin İnhaleri, (Nikotin inhaler, soluma aygıtıdır.)
 
Ancak bu ajanları kullanabilecek olan bağımlılar;
Günde 20’den çok sigara içenler…Uyandıktan sonra yarım saat içinde sigara içenler…Daha önceki sigara bırakma girişimlerinde barısız olanlar ve erken dönemde yeniden sigaraya başlayanlar…
Şimdi ya da geçmişte psikiyatrik bozukluğu olanlar… Şimdi ya da daha önce tedavi olmuş alkol ve diğer ilaç bağımlılarıdır…Bu ajanların, tedavi dozu ve süresi kişiye göre ayarlanmalıdır. Bağımlılık düzeyi bilinmeli, ilacın tipi, sıklığı ve dozajı belirlenmelidir. Genel olarak tedavi, kişi gereksinim hissettiği sürece sürdürülmelidir.
Biz yinede güçlü bir irade öneriyoruz…Ve istek…
 
Mutlu kalın…