20 milyon kişi sigaraya 20 milyar dolar harcıyor

20 milyon kişi sigaraya 20 milyar dolar harcıyorHürriyet, 06.01.2010,

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13391363.asp?yazarid=42
Hürriyet, 06.01.2010, Yalçın BAYER, ybayer@hurriyet.com.tr

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin önemli bir halk sağlığı kazanımı olan 4207 sayılı kanunu değiştirmek için yasa teklifini komisyonlara sunduğunu üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

4207 sayılı kanun ülkemizde sigara içmeyen 50 milyon vatandaşımızın Anayasal hakkı olan temiz hava soluma hakkını teslim etmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü sigara tüketiminin azaltılması için altı reçete önermektedir. Biri kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıdır. Türkiye bu kuralı en önce yerine getiren 6. dünya ülkesi olarak tüm dünyanın gözlerini üzerine toplamıştır.
Tütün ve sigara kullanımı ülkemizde yılda 100 bin kişinin canına mal olmaktadır. Bu kişilerden 17 bini kendi sigara içmediği halde sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır. Bugün aramızda olan 20 milyon sigara içicisinden 10 milyonu hayatından 10-22 yıl kaybederek ölecektir. Zorluklarla yetiştirdiğimiz insan kaynaklarımızı kaybetmekteyiz. Sigara nedeniyle akciğeri hasar görmüş 3 milyon vatandaşımız vardır. Her yıl çoğu sigara kullanımından ve pasif duman solumaktan oluşan 90 bir kanser vakası teşhis edilmektedir.

İŞÇİ SAĞLIĞI NEREDE
İşyerleri, eğlence ve ikram mekanları olan garson ve işçiler korunmadıkları takdirde mesai boyunca devamlı sigara dumanına maruz kalarak erken yaşta ölümcül hastalıklara yakalanmaktadırlar. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yasaları bu çalışanları korumayı gerektirir.
4207 sayılı kanun sigara tüketimini de azaltacak ve çok uluslu sigara firmaları ile dışarı kaçan dolarlarımızın ülke içinde kalmasını sağlayacaktır.
Sigara içen 20 milyon vatandaşımız bir yılda 20 milyar dolar harcayarak sigara almakta ve bu paranın tamamı yabancı tröstlere teslim edilmektedir. Sigaranın meydana getirdiği hastalıkların tedavisi için sigara firmalarının ödediği vergilerin üç katı kadar sağlık harcaması yapmaktayız. 30 milyar doları bulan bu harcamalarda aldığımızı ilaçların çoğu yine sigara firmalarının merkezi olan ülkelerden temin edilmektedir.

SİGARA FİRMALARININ TAKTİĞİ
Dev sigara firmaları, kendi ülkelerinin halklarını sigaradan koruyan politikalara saygı gösterip, hedef belirledikleri üçüncü dünya ülkelerinin kanunlarını hiçe sayarak en saldırgan taktiklerle pazarları ele geçirmektedirler.
4207 sayılı kanun ikram endüstrisini zarara uğratmamıştır.
4207 sayılı kanun sadece tütün endüstrisinin işine engel olacaktır. Zaten hedefimiz de budur. Hiç bir ikram endüstrisinin bu kanunlardan olumsuz etkilendiği Dünyada görülmemiştir.
Ülkemizde kanunun yürürlüğe girdiği 19 Temmuz’dan sonraki üç ayda ikram endüstrisi gelirleri artmıştır. Merkez Bankası kayıtlarına göre, 2008-2009 üçüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla %3.3 düşerken, otel ve restoran sektöründe gelir %5.2 artmıştır. Kapanan kahvehaneden çok yeni kahvehane açılmıştır.
Sigara içen vatandaşımızın hakkı zedelenmemektedir.
Kanun vatandaşların sigara içmesini yasaklamamakta, sigara içmeyen bireylerin de kullandığı ortak alanlarda içilmesini engellemektedir. Sigara içenler dışarı çıkarak sigaralarını içebilecektirler.
Kapalı alanlarda sigara içme odası yapmak çözüm olamaz.
Sigara dumanını arındıran hiç bir havalandırma sistemi ve teknoloji bulunmamaktadır. Bir alanı sigara içilen alan yaratmak, sigara içmeyenleri korumak açısından etkisizdir.

ETKİSİZ HAVALANDIRMA
2004 yılında imzaladığımız ‘Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesi’ 8. Maddesi %100 dumansız alan gerekliliğini kanunlarımızdan önce ortaya koymaktadır.
Çok uluslu sigara firmaları benzer kanunlara karşı her ülkede aynı oyunları oynamıştır.
Sigara endüstrisi hiç bir etkisi olmayan havalandırma sistemleri ile sigara dumanını temizlemeyi ve etkisiz sigara kabinleri talep etmiştir, Sigara endüstrisi havalandırma şirketleri veya sigara içme modülü temsilcileri ile hükümetlere lobi yapmışlardır.
Ülkemizde de literatürde rapor edilmiş oyunların oynanmaması için Sayın Başbakanımızı kanunu korumaya davet ediyoruz.

Prof Dr Elif DAĞLI-Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı