Sigara içmem gerekmiyor, Milliyet,03.01.2008

Sigara içmem gerekmiyorMilliyet, 03.01.2008,

http://www.milliyet.com/2008/01/03/ege/yazsipahi.html

Milliyet, 03.01.2008, Deniz SİPAHİ, dsipahi@milliyet.com.tr

Yakın çevrem diyor ki... ''Hayatın boyunca bir tek nefes çekmemiş bir insan olarak senin sigarayla ilgili yazı yazmaman gerekiyor...''
Sigaranın içinde bulunan ve kansere yol açan 50 küsur nedeni bilmem için illa da içmem gerekmiyor herhalde... Tiryakilere söyleyeceğim pek bir şey yok.
Herkes düşündüğünü söylemekte ne kadar özgürse, sigara içme konusunda da özgürdür.
Onların bu mutluluğunu bozmaya da niyetim yok.
Sigaralarını keyifle tüttürenlerden sadece bir ricam olabilir; o da içmeyenlere saygı duymaları...
O yüzden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yasayla ilgili görüşmeler sırasında ''Vatandaşın elinde bir tek sigara kaldı, onu da almayın'' sözlerinin popülizmden başka bir şey olmadığını düşünüyorum.
Bir başka tartışma ise bar ve restoranlarda sigaranın yasaklanmasıyla birlikte önemli ölçüde ciro kayıplarının olacağı yönünde...
Ben ise tam tersini savunuyorum.
Sırf sigaradan duyduğum rahatsızlıktan dolayı gittiğim eğlence mekanlarını terk etmek zorunda olan biri olarak örneğin ben belki de keyifli bir müzik dinlemek için daha sık bu tür yerlere gidebileceğim.
Avrupa Birliği’nde birçok ülkede yasaklar 2007’nin başında başladı. 2008’de ise daha genişliyor.
Litvanya, Estonya, Finlandiya, İtalya, İspanya, İsveç, Lüksemburg ve Malta uyguladıkları sıkı kurallar ve yasaklamalarla dikkat çekiyorlar.
1 Şubat’tan itibaren Belçika ve Fransa’da 2008’den itibaren restoran ve barları da yasak kapsamına almayı planlıyor. İngilizler kadar toleranssız değilim.
Örneğin İngiltere’de kamuya açık yerlerde de sigara yasağı gelmişti. Yani bir futbol maçına gittiğinizde bile sigara içemiyordunuz. Şimdi ise bar ve restoran önlerinde bile içilmemesi için yasa teklifi getiriliyor.
ABD’deki binaların en az 15 metre ilerisinde sigara içilebileceğiyle ilgili yasal düzenlemenin bazı eyaletlerde 2002’den beri uygulandığını da bu arada hatırlatmak istiyorum.
Kafe kültürünün yaygın olduğu Fransa gibi ülkelerde bile bu düzenlemeler kolay olmadı.
Özgürlükler ülkesi ABD’de konu sigaraya gelince gerçekten çok önemli yasaklar getiriliyor.
Sigara içmek, Amerika’da sosyal olarak kabul edilebilen bir davranış değil. Tütün ürünleri, 18 yaşından küçüklere satılamıyor. Federal yasalara göre ise 27 yaşından küçükler, fotoğraflı kimlik kartı göstermek zorunda.
Türkiye için de bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu kabul ediyorum.
Yine de toplumsal duyarlılığı gelişmiş bir kent olarak İzmir’in bu konuda da öncü olabileceğini düşünüyorum.